[Tutorial] GMod CEF Codec Fix - macOS

Kevqtz

New Member
Okay, this is weird. This time the console does not say that the menu.lua file is missing, but the menu still does not show up. Only shows different builds and maps with the fade animation.
 

WinterPhoenix

Founder
Staff member
Founder/Lead Developer
Did that. every time you launch the game it either shows a blue screen or an animation of GMod. I've also tried other fixes and nothing changed. Maybe the new macOS Monterey is somehow interfering with the program?
What version of macOS are you on specifically?
 

Kevqtz

New Member
When you launch GMod after applying the fix, does macOS's Console.app say anything? There should also be a file called chromium.log in GMod's install that should have more info
Everything the console says after applying the fix:

No Files Need Fixing!

CEFCodecFix applied successfully! Took 0.9721 second(s).

Do you want to Launch Garry's Mod now? (yes/no)

>>> y

Launching Garry's Mod:

open steam://rungameid/4000

Press Enter to continue...
Saving session...
...copying shared history...
...saving history...truncating history files...
...completed.
Deleting expired sessions...none found.
[Process completed]
 

WinterPhoenix

Founder
Staff member
Founder/Lead Developer
Everything the console says after applying the fix:

No Files Need Fixing!

CEFCodecFix applied successfully! Took 0.9721 second(s).

Do you want to Launch Garry's Mod now? (yes/no)

>>> y

Launching Garry's Mod:

open steam://rungameid/4000

Press Enter to continue...
Saving session...
...copying shared history...
...saving history...truncating history files...
...completed.
Deleting expired sessions...none found.
[Process completed]
macOS’s Console.app. Not Terminal
 

Nemo

New Member
hi, when i try to lauch it, garysmod_signed send a message has game can be running one time, but the game is open 1 time only. should i try to re download gmod and refix it, cause i think i deleted some document by mistakes ?
 

Nemo

New Member
after verifying my documents were not corrupted, i try to lauch it and get that

y

GMod CEF Codec Fix
Created by: Solstice Game Studios
How To Guide:
https://www.solsticegamestudios.com/forums/threads/60/
Contact Us:
Discord: https://www.solsticegamestudios.com/chat.html
Email: [email protected]

Error: Could not get CEFCodecFix remote version!
Exception: HTTPSConnectionPool(host='raw.githubusercontent.com', port=443): Max retries exceeded with url: /solsticegamestudios/GModCEFCodecFix/master/version.txt (Caused by NewConnectionError('<urllib3.connection.HTTPSConnection object at 0x10bf99630>: Failed to establish a new connection: [Errno 8] nodename nor servname provided, or not known'))

If you need help, follow the Guide first:
- https://www.solsticegamestudios.com/forums/threads/60/

If that doesn't work, contact us:
- Discord: https://www.solsticegamestudios.com/chat.html
- Email: [email protected]

Press Enter to continue...
Saving session...
...copying shared history...

...saving history...truncating history files...
...completed.

[Opération terminée]

what should i do ,
 

Akiko

3D Modeler
Staff member
Developer
hi, when i try to lauch it, garysmod_signed send a message has game can be running one time, but the game is open 1 time only. should i try to re download gmod and refix it, cause i think i deleted some document by mistakes ?
The game should not be running when you run the fix, as noted in the directions.

after verifying my documents were not corrupted, i try to lauch it and get that

y

GMod CEF Codec Fix
Created by: Solstice Game Studios
How To Guide:
https://www.solsticegamestudios.com/forums/threads/60/
Contact Us:
Discord: https://www.solsticegamestudios.com/chat.html
Email: [email protected]

Error: Could not get CEFCodecFix remote version!
Exception: HTTPSConnectionPool(host='raw.githubusercontent.com', port=443): Max retries exceeded with url: /solsticegamestudios/GModCEFCodecFix/master/version.txt (Caused by NewConnectionError('<urllib3.connection.HTTPSConnection object at 0x10bf99630>: Failed to establish a new connection: [Errno 8] nodename nor servname provided, or not known'))

If you need help, follow the Guide first:
- https://www.solsticegamestudios.com/forums/threads/60/

If that doesn't work, contact us:
- Discord: https://www.solsticegamestudios.com/chat.html
- Email: [email protected]

Press Enter to continue...
Saving session...
...copying shared history...

...saving history...truncating history files...
...completed.

[Opération terminée]

what should i do ,

You have some sort of trouble connecting to Github. Ensure that you can open this url in a web browser so we can figure out how to proceed.
 

Kuzed

New Member
Hi, thank you for working on such a crucial fix!

However, now that my game start without the -nochromium comand with the fix, I have a problem that the main menu is all bugged up and none of the buttons work. So the game starts, but it is still glitched in some way not allowing me to use anything.

Here is the link to a screenshot http://joxi.ru/E2pYGK0cvglDnA.png
 

Akiko

3D Modeler
Staff member
Developer
Hi, thank you for working on such a crucial fix!

However, now that my game start without the -nochromium comand with the fix, I have a problem that the main menu is all bugged up and none of the buttons work. So the game starts, but it is still glitched in some way not allowing me to use anything.

Here is the link to a screenshot http://joxi.ru/E2pYGK0cvglDnA.png
This means Chromium failed to load for some reason. Sometimes, for some reason, it may take multiple launches through GModCEFCodecFix for the game to load Chromium successfully on macOS. Give it a few tries and let me know if it fails the same way every time.
 

Kuzed

New Member
This means Chromium failed to load for some reason. Sometimes, for some reason, it may take multiple launches through GModCEFCodecFix for the game to load Chromium successfully on macOS. Give it a few tries and let me know if it fails the same way every time.
Recently tried launching it 5 times are a pc restart and steam restart. Even checked that i do not load any workshop items, but I still seem to get the same bugged menu result.
 

Kuzed

New Member
This means Chromium failed to load for some reason. Sometimes, for some reason, it may take multiple launches through GModCEFCodecFix for the game to load Chromium successfully on macOS. Give it a few tries and let me know if it fails the same way every time.
Ended up running the game through parallels, since no matter how I tried the chromium failed to start.
 

Akiko

3D Modeler
Staff member
Developer
Recently tried launching it 5 times are a pc restart and steam restart. Even checked that i do not load any workshop items, but I still seem to get the same bugged menu result.
Curious what system you're running this on. Specs?
 

Akiko

3D Modeler
Staff member
Developer
@Kuzed @Kevqtz @Steintree

Hey, friends! You can see a fix was proposed to us here!

We have implemented this fix and as soon as the manifests are done regenerating, it should be good to go once you finish running GMod CEF Codec Fix again. Thanks for your patience.
 
Top